Românii au cheltuit pe vacanțele de Revelion 36 de milioane de euro

Anul acesta, au fost mai puţini turişti de revelion.  Lipsa zăpezii i-a ţinut pe români acasă . Însă, chiar și așa,  36 de milioane de euro a fost suma cheltuită de români pentru Revelion în ţară şi străinătate – arată o analiză a Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.  Analiza a luat în calcul 155.000 de persoane, din care peste 90 % au ales să-și petreacă această sărbătoare în stațiunile din țară.

Numărul turiștilor  români care și-au petrecut Revelionul în țară este un pic mai mic – cu 3,5 % – față de anul trecut. Stațiunile balneare au fost pline de turiști în această perioadă. A crescut și numărul celor care au ales Litoralul, dar și Delta Dunării. Însă, cele mai multe pachete s-au vândut pentru turismul rural. Peste 50.000 de persoane au preferat să-şi petreacă Revelionul la pensiuni, în scădere cu 8% faţă de anul trecut.

Cele mai solicitate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Straja Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina, deși tarifele percepute în perioada sărbătorilor au fost mai mari cu 5 % în medie față de anul trecut.

În străinătate au călătorit, prin intermediul agențiilor de turism, aproape 8.200 de turişti, în scădere cu 5% față de Revelionul. Aceştia au cheltuit în afara țării, numai pentru servicii turistice, 4,8 milioane euro, sumă aproximativ egală cu cea din anul anterior. Destinațiile alese au fost stațiunile renumite pentru  sporturile de iarnă, pachete turistice de tip city-break în orașe europene dar și destinații exotice, cum ar fi Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud sau Vietnam. De asemenea, un interes crescut s-a înregistrat pentru Republica Dominicană, Maldive, Mauritius, Mexic sau Brazilia.

De aemenea, vremea neobişnuit de caldă din decembrie, nespecifică acestei perioade, a determinat întârzierea sau chiar anularea rezervărilor pentru Revelion.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS