Confidenţialitate

Românii au cheltuit 37 de milioane de euro de Revelion în stațiunile din țară

Peste 167.000 de turişti români au cheltuit în staţiunile din ţară de Revelionul 2017/2018 aproape 37 de milioane de euro, adică cu 11% mai mult faţă de revelionul 2016-2017, potrivit unei analize realizate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Astfel, românii au cheltuit peste 172 milioane de lei pentru achiziţionarea pachetelor de Revelion în ţară. Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Strajă, Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina.

De asemenea, au fost cu 5,5 % mai mulți turişti care au ales să petreacă vacanța de Revelion în stațiuinile din țară.

În ciuda faptului că hotelierii se aşteptau ca în acest an de Revelion numărul turiştilor să scadă comparativ cu anul trecut,
ţinând cont de puterea de cumpărare mai mică şi de faptul că în această perioadă n-a fost zăpadă, au avut o surpriză plăcută, pentru că staţiunile din ţară au fost cu 5,5% mai pline decât de Revelionul 2016/2017“, precizează FPTR.

În opinia prim-vicepreşedintelui Federaţiei, Dragoş Răducan, România pare a fi principala opţiune de vacanţă a turiştilor români.

Fără să fi devenit, aşa cum ne dorim, de altfel, cu toţii, o destinaţie pe care străinii o iau în calcul atunci când îşi plănuiesc vacanţa de Revelion, România se detaşează de la an la an ca fiind principala opţiune de vacanţă a turiştilor români. Tarifele de cazare accesibile, mâncarea mai ieftină decât oriunde în destinaţiile concurente şi faptul că este o ţară sigură, fac ca numărul de români din staţiunile autohtone să se majoreze constant de la an la an. Cu toate acestea, vremea caldă, anormală pentru această perioadă, a scăzut cererea pentru destinaţiile de schi interne şi externe“, a declarat Dragoş Răducan.

Românii au căutat să meargă în destinaţii cu tradiţie. În continuare, cel mai mare număr de locuri vândute de Revelion se înregistrează în turismul rural.

Astfel, 58.000 de turişti au preferat să-şi petreacă noaptea de Revelion la pensiuni, cu 5,5% mai mult faţă de anul trecut. Datorită pachetelor consistente de servicii, în acest segment s-au înregistrat cele mai lungi sejururi, de până la cinci nopţi.

Peste 28.000 de români au ales să petreacă sărbătorile de iarnă în staţiunile balneare, în scădere cu 3,4%, faţă de anul trecut. Scăderi s-au înregistrat şi în zonele montane, unde 36.000 de persoane au optat să-şi petreacă vacanţa de Revelion la munte, cu 5,5% mai puţin faţă de anul trecut. Motivul principal pentru aceasta involuţie a fost vrema extrem de caldă, nespecifică acestei perioade şi lipsa posibilităţilor de agrement alternativ sporturilor de iarnă“, se menţionează în comunicatul patronatului din turism.

36.000 de persoane au ales ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României, în creştere cu aproximativ 3% faţă de anul anterior. Creşteri s-au înregistrat în Delta Dunării, dar şi pe Litoral, numărul turiştilor din aceste destinaţii fiind, totuşi, foarte mic.

În ceea ce priveşte tarifele percepute în perioada sărbătorilor, se constată că acestea au fost mai mari faţă de 2017 cu o medie de 5%.

ROMÂNII AU PETRECUT ȘI ÎN STRĂINĂTATE DE REVELION

Patronatul menţionează că românii care au ales să îşi petreacă vacanţa de sărbători în străinătate au avut de ales între destinaţii de schi şi sporturi de iarnă, pachete turistice de tip city-break în oraşe europene şi destinaţii exotice îndepărtate. Chiar dacă au beneficiat de un număr mai mic de zile libere, aproape 11.000 de turişti români au apelat la agenţiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate.

În aceste condiţii, numărul celor care au petrecut sărbătorile de iarnă în alte ţări a crescut cu aproximativ 8% faţă de anul 2016, aceştia cheltuind cu 13% mai mult faţă de anul trecut. Cei mai mulţi şi-au cumpărat pachete pentru destinaţii de schi şi sporturi de iarnă în Austria, Franţa, Italia şi Bulgaria.

Se menţine, în schimb, un interes scăzut pentru destinaţii tip city-break,  precum şi dispariţia solicitărilor pentru ţările din zona Orientului apropiat şi mijlociu, compensate de creşterea interesului pentru destinaţii îndepărtate. Au apărut destinaţii noi de Revelion în preferinţele turiştilor români, precum Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud, Dubai. S-a înregistrat un interes crescut pentru Republica Dominicană, Maldive, Singapore, Mauritius şi Thailanda“, se mai arată în comunicat.

Conform FPTR, sunt tot mai mulți români care îşi cumpără servicii turistice singuri, folosind sisteme de rezervări online. Aceştia rezervă în special bilete de avion şi cazări în destinaţii externe, renunţând la serviciile de masă şi agrement, specifice perioadei.

FPTR precizează că datele furnizate sunt aproximative şi au fost obţinute pe baza  estimărilor făcute de membrii FPTR şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.