Confidenţialitate

Românii ar putea fi nevoiți să trimită declarații pe propria răspundere pentru a beneficia de prețurile plafonate la curent pentru o singură adresă | AUDIO

Din nou haos privind facturile la energie. Milioane de români ar putea fi nevoiți să trimită declarații pe propria răspundere în care să specifice că vor prețurile plafonate la curent în respectivul loc de consum.

Mihai Nicuț, redactor șef Economica.net:

„Problema este la acea sintagmă referitoare la „se acordă preț plafonat pentru un singur loc de consum de domiciliu/reședință” care apare în lege. Am avut o întâlnire cu furnizorii de energie electrică și erau destul de nehotărâți cum să aplice această prevedere. Dacă eu am două locuri de consum, mai ales dacă sunt în două zone de distribuție diferite, nu se știe la care să se aplice, dacă eu mai am un loc de consum să aplice preț plafonat la acesta, dacă celălalt furnizor aplică preț plafonat la celălat loc de consum.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Noile reglementări se aplică de la 1 ianurie: 0,68 de lei pe Kwh pentru un consum de până la 100 de km, 0,80 lei până în 300. Ce depășește va fi facturat cu 1,3 lei pe kwh.

„Dacă în apartamentul din București am un consum mic, consum sub 100 kW/lună, voi plăti prețul plafonat de 0,68, dacă la casa de la țară sau casa de vacanță am tot un consum care necesită prețul de 0,68, adică sub 100 kW/lună nu, îl voi plăti pe cel mare, de 1,3 lei/kW pentru că această schemă de sprijin se acordă pentru un singur loc de consum. Vă dați seama ce nebunie va fi.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O problemă este și în cazul chiriașilor. Aceștia trebuie să încheie un contract cu furnizorul pentru a beneficia de prețurile plafonate în funcție de consum:

„Acest contract de principiu se poate face, nu este imposibil, te duci la furnizor cu acordul scris al proprietarului și cu contractul de închiriere și faci cererea că vrei contractul de furnizare de energie electrică pe numele tău. În acest caz și tu, drept chiriaș, vei beneficia de prețul plafonat corespunzător tranșei de consum. În practică, să vedem cum va funcționa această prevedere pentru că practica în niciun caz nu este ca clientul să își facă contract de furnizare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O soluție penru această problemă, remarcă Asociația Energia Inteligentă, este ca guvernul să vină cu o nouă ordonanță de urgență.

Citește și: Românii vor plăti mai mult pentru masa de Crăciun. Scumpiri și de 40% la unele produse. La ce renunțăm? | AUDIO