Confidenţialitate

Românii amendați că nu au completat PLF-ul la intrarea în țară pot depune cererile pentru a recupera sumele achitate

Persoanele amendate pentru că nu au completat formularul digital de intrare în România pot depune începând de miercuri cereri de restituire a sumelor achitate. A fost publicat ordinul care stabileşte procedura de restituire a sumelor. Formularul de cerere poate fi descărcat de AICI.

Persoanele care au achitat amenda pentru ca nu au completat formularul PLF au termen 90 de zile pentru a depune la direcţia de taxe şi impozite din cadrul primăriei de domiciliu o cerere de restituire a sumei plătite.

Termenul de soluţionare este de maximum 45 de zile. Pentru ca cererea sa fie procesata rapid, trebuie sa  fie însoţita de procesul verbal de constatare a contravenţiei şi documentul de plată.

Cererile pot fi depuse în format fizic, electronic, adică prin e-mail sau pe Spaţiu Virtual Privat, sau prin împuternicit.

Sumele pot fi restituite în cont, în numerar la casieriile organelor fiscale locale, sau vor fi scăzute din impozitele pe care le are de achitat persoana respectivă.

Amenzile care nu au fost achitate se anulează fără a fi nevoie de depunerea unei cereri.

Din 20 decembrie 2021 a fost instituită obligativitatea completării formularului digital de intrare în România.

Dacă formularul nu era completat în cele 24 de ore de la intrarea în ţară, amenda era între 2.000 şi 3.000 de lei.

Ulterior, în 11 martie 2022, guvernul a eliminat printr-o ordonanță de urgență această obligativitate.

Citește și: Rechizitoriul din Dosarul Revoluţiei, dat publicității. Militarii români s-au luptat între ei, iar populația a fost manipulată

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea