Confidenţialitate

Românii alocă 7% din venituri pentru băutură și țigări – consultant BNR

Românii  alocă mai puțin de 1% din cheltuielile gospodăriei pentru investiții, dar cheltuie 7% pe băutură și țigări, susține Adrian Vasilescu, consultant strategie în cadrul Băncii Naționale a României.

Pe de altă parte, o cercetare sociologică arată că potențialul de economisire și investiții al celor care lucrează în străinătate este de aproximativ 30 de miliarde de euro.

“Din statistică reiese faptul că o gospodărie din România alocă aproximativ 1% din cheltuieli investițiilor, în care intră case, terenuri, acțiuni la bursă și așa mai departe. Curios este că mai încolo, 5% reprezintă cheltuieli pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, iar de 7%, românii fumează și beau”, a declarat miercuri Adrian Vasilescu, în cadrul unei conferințe de presă.

La rândul său, președintele fundației FLAME, Cristina Dobre, a prezentat o cercetare sociologică referitoare la banii pe care îi câștigă românii care muncesc în străinătate și care nu sunt trimiși în țară.

 

“Am analizat remitențele, dar și economiile și investițiile acestor români. În cazul remitențelor, este vorba de 7 miliarde de euro, bani care se îndreaptă către România anual. În ceea ce privește economiile și investițiile, noi credem că este vorba de o sumă foarte mare, un capital care ar putea fi foarte bine atras către țara noastră, respectiv 28 de miliarde de euro”, a explicat Cristina Dobre.

 

Ea a precizat că s-a pornit de la estimarea că cinci milioane de români trăiesc în străinătate, din care 3,5 milioane trimit anual bani în țară.

 

 

Din studiul menționat mai reiese faptul că 64% dintre cei intervievați economisesc, însă doar 18% în conturile din România, iar restul de 46% în afara țării. În plus, 62% dintre participanții la studiu spun că economisesc pentru afaceri.