Confidenţialitate

România va opri de la export anumite medicamente pentru a-și putea asigura consumul intern

România va opri de la export anumite medicamente pentru a-și putea asigura consumul intern. Măsura va fi în vigoare vreme de jumătate de an și vizează antibiotice și antitermice pediatrice, prevede un proiect de ordin elaborat de ministerul Sănătății.

În ultimele zile ale anului trecut, ministerul Sănătății a pus în transparență decizională un proiect de ordin care stabilește lista medicamentelor a căror distribuție în afara țării noastre va fi suspendată pe o perioadă de 6 luni.

Măsura vine în contextul crizei de medicamente împotriva gripei și virozelor, mai ales cele pentru copii.

Ministerul Sănătății precizează că, în contextul pandemiei de covid, aprovizionarea cu antibiotice şi antitermice pentru copii este deficitară nu doar în România ci în întreaga Uniune Europeană care e dependentă de producția din China și India.

În acest context, vor fi oprite de la export antibiotice precum amoxicilină, azitromicină, sau penicilina V, și antitermicele pentru copii sub formă de sirop care conțin ibuprofen și paracetamol.

Lista completă cu medicamentele oprite de la export poate fi descărcată de aici.

Foto: Shutterstock

Citește și: A treia săptămână de creștere a virozelor respiratorii. Accesul vizitatorilor în spitale ar putea fi limitat