Confidenţialitate

România va cumpăra avioane de luptă americane F-35 | AUDIO

În cea mai mare achiziție din istoria MApN, România va cumpara, în etape, aproape 50 de de avioane de luptă F-35 din Statele Unite. Pentru început, Ministerul Apărării a cerut acordul Parlamentului pentru 32 de astfel de aeronave. Inițiativa va beneficia de o finanțare de 6,5 miliarde de dolari, potrivit unor surse DefenseRomania.ro. Luna trecută, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, preciza că se face primul pas pentru dotarea Forțelor Aeriene cu tehnică de ultimă generație, pentru un statut consolidat al României pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Decizia de a cumpăra – în două etape – avioane americane de ultimă generație a fost luată în ședința CSAT din aprilie. Două escadrile – adică 32 de avioane – vor fi achiziționate în prima fază, iar alte 16 aeronave de vânătoare în cea de-a doua fază.

6,5 miliarde de dolari vor costa avioanele de luptă multi-rol de generația a V-a de tip F-35, motoarele de rezervă, sprijinul logistic, simulatoarele de zbor, pregătirea piloților și a tehnicienilor.

“În 6 ani, România va avea primele avioane F-35”, spunea în august la Antena3 ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: „F-35, care este conceptul de vârf la ora actuală pe plan mondial a primit din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării verde pentru derulat. Avem situații care ne trimit la 2029, alte situații care ne trimit la 2030”.

Ce dotări au avioanele de luptă F-35

F-35 Lightning II este un avion de vânătoare monoloc, multirol, cu tehnologie stealth, adică invizibil, are un singur motor, și e conceput atât pentru misiuni de superioritate aeriană, cât și de asalt. Printre capabilitățile sale se numără și recunoaștere aeriană, bombardare strategică, supraveghere militară și război electronic. A fost proiectat de Lockheed Martin.

În prezent – după retragerea avioanelor MiG-21 din serviciu – România operează o escadrilă de F-16 Fighting Falcon formată din 17 avioane achiziționate din Portugalia. Sunt așteptate să sosească în țară și 32 de avioane F-16 norvegiene.

 

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Justiției: Legea instituirii registrului traficanților de droguri a fost depusă în Parlament | AUDIO