Confidenţialitate

România va avea o lege a manualului școlar

În lipsa manualelor de clasa a V-a la începutul anului şcolar, Ministerul Educaţiei  pune în dezbatere publică în prima zi de şcoală o lege a manualului.

Anunţul a fost făcut luni de ministrul Liviu Pop la televiziunea publică, fără a da însă detalii legate de ce anume va reglementa concret acest proiect.

Contactat de Europa FM, fostul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că susţine o astfel de lege. Argumentele sale sunt legate de lacunele legislative în trasarea responsabilităților în această privință și de faprul că achiziția de manuale este în acest moment tratată în Legea achizițiilor publice nediferențiat.

„Atâta vreme cât noi vom privi manualul şcolar ca pe un bun d eorice altă natură, ca pe o sticlă de apă, ca pe un tub de pastă de dinţi, conform legislaţiei achiziţiilor în vigoare, nu vom avea manuale şcolare de calitate. În plus, trebuie atribuite cu mult mai multă claritate responsabilităţile. Cred că atâta timp cât Editura Didacticăşi Pedagogică este plătitădin bani publici de către statul român, cred că tot statul român are capacitatea şi are şi datoria să îi impună să facă efortul să vină cu manuale şcolare într-un procent mult mai mare decât 3-4%”, spune Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației în perioada 2014-2015 cu susținerea ALDE.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit fostului ministru, statul trebuie să găsească de asemnea o soluţie pentru ca România să nu mai fie singura ţară din Uniunea Europeană care are constant probleme cu manualele. În restul țărilor europene, respectarea legislației în domeniul achizițiilor este suficientă, fără a fi nevoie și de o Lege a manualului.

„Dintre toate ţările europene, România este singura care are probleme constante şi persistente cu manualul şcolar. Celelalte ţări europene, respectă legislaţia europeană în domeniul achiziţiilor şi totuşi nu au probleme cu manualul şcolar”, adaugă Sorin Cîmpeanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Liviu Pop spune de asemenea că anul viitor ar urma să modifice şi Legea educaţiei. Schimbările vizează de structura și caracteristicile evaluării, dar şi învăţământul în limbile minorităţilor naţionale.