Confidenţialitate

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora de vară

România va trece, în acest sfârșit de săptămână, la ora de vară.

În noaptea dintre 26 și 27 martie, ora 03.00 va deveni ora 04.00.

Primul care a enunţat ideea schimbării orei a fost fizicianul american Benjamin Franklin, într-un text satiric, în care sugera că s-ar face economie de lumânări prin folosirea luminii matinale a soarelui. Pe baza unor calcule precise, în 1784, el a concluzionat că ritmul de viaţă al omului trebuie adaptat pentru a exploata la maximum lumina naturală.

Dinoace de Atlantic, germanii şi englezii au îmbrăţişat ideea schimbării orei în 1916, în ciuda criticitilor stârnite. Un an mai târziu, au urmat francezii, care au abandonat sistemul alternanţei în 1945, dar l-au reintrodus în 1976, pentru a economisi energie după un şoc petrolier.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica a fost suspendată, fiind reintrodusă în 1979.

China a experimentat sistemul în perioada 1986-1991. De asemenea, țările ecuatoriale și tropicale nu îl aplică, deoarece durata zilei este egală cu cea a nopții de-a lungul întregului an.

În România, trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor, circulaţia acestora respectând orarul prevăzut în programul obișnuit. Garniturile aflate în circulaţie după ora 3.00, care devine ora 4.00, îşi vor continua mersul până la staţia de destinaţie.