Confidenţialitate

România sprijină propunerea Comisiei Europene privind interzicerea importului de petrol rusesc | AUDIO

România sprijină propunerea Comisiei Europene privind interzicerea importului de petrol rusesc în cel mult 6 luni. Președintele Klaus Iohannis spune că executivul lucrează la mai multe variante pentru ca România să fie pregătită dacă această măsura va fi impusă.

„Propunerea făcută de Comisie este una pe care o sprijinim. Această propunere prevede un așa numit fade out, adică o renunțare graduală în următoarele 6 luni la importul de petrol rusesc. Tematica nu este nouă. Despe guvernul lucrează la soluții sustenabile care pot fi puse în practică într-un termen rezonabil de scurt”, a spus Klaus Iohannis miercuri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Declarația a fost făcută după vizita președintelui german – Frank-Walter Steinmeier la București. Oficialul spune că țara sa este dependentă în proporție de 15% de petrolul rusesc.

„Economia germană a luat în trecut o mare parte a resurselor de energie din Rusia. Cotele se restrâng acum vizibil. Dacă-mi amintesc ultimele cifre, la petrol avem aproximativ 15% dependență. Astea sunt ultimele cifre ale Ministerului Economiei. Este o cifră care s-a redus drastic, iar guvernul Federal a prezentat deja această reducere a dependenței. Și în cadrul negocierilor celui de-al șaselea pachet de sancțiuni care negociază și un embargo al petrolului. Nu știu exact care sunt propunerile și dacă prevăd termene diferite de trecere pentru statele care încă depinde de petrolul rusesc. Însă cred că se va ajunge la un consens pe al șaselea pachet de sancțiuni în următoarele zile”, a spus președintele german.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Micul ucrainean care își ajută semenii fugiți din calea războiului. La 8 ani, acesta îi întâmpină pe refugiații ajunși la autogara Filaret | AUDIO