Confidenţialitate

România sprijină Curtea Internațională Penală cu 100 de mii de euro pentru anchetarea crimelor comise de ruși în Ucraina | AUDIO

România va dona Curții Penale Internaționale 100 de mii de euro pentru a sprijini anchetarea crimelor comise de Armata Rusă în Ucraina. Decizia vine după ce ieri, Consiliul European a decis să ajute investigatorii ucraineni cu bani și echipamente pentru a ajuta la descoperirea victimelor ucise și stabilirea cauzelor deceselor.

Șeful Diplomației române, Bogdan Aurescu a explicat pe Twitter că donația de 100 de mii de euro pentru Curtea Penală Internațională va proveni din bugetul Ministerului de Externe și a fost aprobată de Guvern.

În Ucraina, procurorul Curții Penale Karim Asad Ahmad Khan participă la deshomarea unor cadavre, civili uciși în apropierea Kievului, alături de procurorul general al țări vecine, Iryna Venediktova. Ea a explicat că unii morți găsiți în gropile comune nici măcar nu se știe cine sunt.

În prezența oficialului Curții Penale și a unor criminaliști francezi, ea a arătat presei cadavrele unei mame si a doi copii.

Încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraia, România s-a aflat printre statele care au sesizat Procurorul Curții Penale Internaționale cu privire la anchetarea infracțiunilor de genocid, crime de război și crime împotriva umanității comise pe teritoriul Ucrainei.

Acum, în acest demers participă 39 de state – cele 27 de țări membre ale Uniunii, Marea Britanie, Canada, Columbia, Costa Rica, Georgia, Islanda, Liechtenstein, Noua Zeelandă, Albania, Australia, Norvegia și Elveția.

Sursa foto: Unsplash

Citește și: Reacția lui Dîncu la discursul lui Zelenski despre posibila intenție a Rusiei de a ataca România, Republica Moldova sau Polonia după Ucraina | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.