Confidenţialitate

Intrarea României în Spațiul Schengen maritim: Poliția de Frontieră va verifica echipajele de pe navele care vor acosta în porturi, pentru întărirea frontierei de est a UE | AUDIO

Rolul principal în verificarea echipajelor de pe navele care vor acosta în porturile de la noi, după intrarea României, la 31 martie, în Schengenul maritim, aparține Poliției de frontieră. Căpităniile și vămile fac ce făceau și până acum.

Deși activitatea polițiștilor de frontieră ai Gărzii de Coastă pare că va fi ușurată prin eliminarea controlului echipajelor care vin din spațiul Schengen, în realitate ei trebuie să ia măsuri pentru întărirea frontierei de est a Uniunii Europene.

Directorul general al Autorității Navale Române, Cosmin Dumitrache: „Verificările se vor face la sosirile navelor, la plecarea navelor din port și pe parcusul staționării”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La bordul navelor urcă, pentru control, Căpitănia, Poliția de Frontieră și Vama. Cele cinci porturi maritime sunt Constanța Nord, Constanța Sud-Agigea, Midia, Mangalia și Sulina.

„Activitatea, din punctul nostru de vedere, se va desfășura în același mod. Navele își vor urma raportările obișnuite. Verificările se vor face la sosirile navelor, la plecarea navelor din port și pe parcusul staționării”, a explicat directorul general al Autorității Navale Române, Cosmin Dumitrache.

Asta pentru că ofițerii căpităniilor verifică doar documentele navei. Verificarea actelor membrilor de echipaj este în sarcina Gărzii de Coastă.

De la 31 martie se elimină controlul persoanelor care vin cu navele din porturile Schengen. Dar, pentru că suntem la frontiera de est a UE, este nevoie de un nivel ridicat de supraveghere  a frontierelor maritime, spune șeful Gărzii de Coastă, comisar șef Alexandru Oae:

„Totodată, în scopul combaterii migrației ilegale și infracționalității transfrontaliere, vom desfășura controale polițienești”, a precizat șeful Gărzii de Coastă, comisar șef Alexandru Oae.

Iar activitatea vameșilor din porturi rămâne aceeași pentru că Uniunea Vamală a obținut facilitatea de liberă circulație a mărfurilor încă de la intrarea României în UE.

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Citește și: MApN: Peste 5000 de posturi, disponibile în toată țara. Cât ar urma să câștige soldații la început | AUDIO