Confidenţialitate

România şi Bulgaria iau în calcul să blocheze, prin veto, acordul de liber schimb între Uniunea Europeană şi Canada

Bucureştiul şi Sofia acuză ‘tratamentului discriminatoriu’ aplicat de guvernul de la Ottawa în problema vizelor de călătorie.

Comisia Europeană vrea să parafeze, în toamnă, acordul comercial cu partea canadiană.

România şi Bulgaria ar putea vota împotriva Acordului comercial Uniunea Europeană-Canada în semn de protest faţă de refuzul autorităților de la Ottawa de a elimina vizele în cazul cetăţenilor români şi bulgari, potrivit publicaţiei electronice EUObserver.

Publicația citează o scrisoare trimisă de ambasadorii celor două ţări.

Textul documentului a fost prezentat la Bruxelles cu ocazia reuniunii Consiliului Uniunii Europene pentru Afaceri comerciale, desfăşurată vinerea trecută.

Iar

Sintagma “tratament discriminatoriu” este o referire la menţinerea de către Canada a vizelor de călătorie pentru cetăţenii români şi bulgari.

“Ar fi foarte dificil ca, în actualul context, guvernele din Bulgaria şi România să găsească argumente în favoarea adoptării Acordului, dat fiind că Guvernul canadian continuă să aplice un tratament discriminatoriu cetăţenilor noştri”, se arată în scrisoarea semnată de ambasadorii român şi bulgar la Uniunea Europeană.

Potrivit unui diplomat european, declaraţia reprezentantului Bulgariei a fost primită cu tăcere de către ceilalţi participanţi la reuniune.

Nu este clar dacă România şi Bulgaria vor putea bloca aprobarea Acordului comercial UE-Canada.

Comisia Europeană va stabili dacă tratatul va trebui ratificat sau nu de către parlamentele statelor membre sau va avea nevoie doar de votul Consiliului Uniunii Europene. În această ultimă variantă, România şi Bulgaria pot pierde la vot.