Confidenţialitate

România se alătură țărilor care sprijină India în lupta cu noul val al pandemiei

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, marţi seară, acordarea unui ajutor umanitar Indiei, constând în butelii şi concentratoare de oxigen.

Transportul va fi realizat cu o aeronavă a Ministerului Apărării.

România trimite în India 80 de concentratoare de oxigen de 5 litri şi 10 litri, 75 de butelii de oxigen de 40 litri  şi 20 de dispozitive de oxigenoterapie cu debit ridicat.

India a fost inclusă, totodată, pe lista cu ţările considerate cu risc epidemiologic.

Țara de 1,3 miliarde de locuitori a raportate, duminică, un record mondial negativ de aproape 350.000 de persoane contaminate.

Situaţia din India este “mai mult decât sfâşietoare”, a atras atenție directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Sistemul sanitar este copleşit.

Cazuri de infectare cu tulpina indiană de SARS-CoV-2 (B.1.617) au fost depistate în Europa. Varianta este considerată drept “dublu mutantă”, fiind purtătoare de două mutaţii îngrijorătoare la nivelul maxim de proteine ale virusului SARS-CoV-2, care se află la originea pandemiei.

Hotărârea nr. 24 din 27.04.2021.

”Art.1 – (1) Se aprobă acordarea de asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru Republica India, constând în cantităţile de produse prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

(2) Transportul cantităţilor de produse prevăzute la alin. (1) se asigură de către Ministerul Apărării Naţionale cu o aeronavă din dotare, pe ruta România-India, sub egida Mecanismului European de Protecţie Civilă şi cu recuperarea a 75% din costul acestuia.

Art.2 – (1) Se completează lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea aprobată prin Hotărârea nr. 23 din 22.04.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin introducerea Republicii India.

(2) Persoanelor care sosesc din Republica India nu le sunt aplicabile prevederile art. 4 din Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cu excepţia celor prevăzute la alin. 2, lit. c), referitoare la persoanele vaccinate şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze.

Art.3 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora”, se arată în decizie.