Confidenţialitate

România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene

Un document al Ministerului Afacerilor Externe arată că, pe parcursul anului trecut, România trebuia să transpună în legislația națională 21 de directive UE.

Pentru alte 27 de directive 2017 reprezintă termenul limită.

În cursul anului 2016, au fost promovate de către Guvern mai multe proiecte de acte normative, care transpun directive UE. Pentru unele însă, termenul de transpunere a fost depăşit.

Unele legi au fost clasate după formarea noului Parlament pentru că nu au fost discutate, nici ele, la timp.

Directivele restante se referă la probleme precum libera circulaţie, restituirea obiectelor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru, recunoaşterea calificărilor profesionale, sancţiunile penale pentru abuzul de piaţă, soluţionarea alternativă a litigiilor, protecţia victimelor criminalităţii, drepturile de autor, combustibilii alternativi, reducerea consumului de pungi din plastic şi mandatele europene de arestare.

Ministerul, prin ministrul delegat pentru afaceri europene, avertizează că România riscă sancţiuni dacă problemele nu sunt rezolvate. În acest moment, ar fi absolut necesar ca respectivele proiecte să fie adoptate, publicate în Monitorul Oficial al României şi notificate Comisiei.

Comisia Europeană a decis că, în cazul în care statul membru vizat de sancţiuni se conformează după momentul sesizării Curţii de Justiţie a UE, ea nu va mai putea interveni, iar instanţa UE va putea aplica sancţiunile financiare.