Romania reintra in recesiune tehnica

România are cea mai mare scădere a economiei dintre toate cele 28 de țări ale Uniunii Europene – anunță Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

România reintră în recesiune tehnică deoarece înregistrează două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut. Datele publicate de Eurostat arată că Institutul Național de Statistică a revizuit în scădere estimările privind Produsul Intern Brut în primul trimestru, de la o creștere cu 0,2 la sută la o scădere cu 0,2 procente. Iar în perioada aprilie-iunie, scăderea a fost de 1 la sută față de primele trei luni ale anului.

România s-a mai aflat într-o situație similară în perioada 2008-2011, dar și la începutul lui 2012, după care spre sfârșitul acelui an a revenit pe creștere economică.

În afară de România, singurele economii cu evoluţii negative au mai fost Germania și Italia cu o scădere de 0,2 la sută în al doilea trimestru al anului, și Cipru cu o contracție a PIB de 0,3 procente.

În schimb, vecinii ungurii au înregistrat creștere economică de 0,8 la sută în al doilea trimestru. Bulgaria, la fel: are un avans de 0,5 procente, precum și alte state foste comuniste, cum ar fi Polonia, Letonia, Lituania, Estonia și Slovacia. Spania este și ea pe plus, cu 0,6 la sută.

La nivelul Uniunii Europene, Produsul Intern Brut a urcat cu 0,2 la sută în perioada aprilie-iunie.