Confidenţialitate

România ar putea pierde procesul pentru Roșia Montană, intentat de compania canadiană Gabriel Resources. Decizia definitivă este așteptată pe 10 februarie. Reacția lui Dacian Cioloș | AUDIO

România ar putea pierde procesul pentru Roșia Montană, intentat de compania canadiană Gabriel Resources pentru aurul de la Roșia Montană. O decizia va fi emisă cel târziu pe 10 februarie, a spus premierul Marcel Ciolacu. Dacă pierde procesul, care a durat aproape 9 ani – statul român ar putea fi obligat sa plăteasca miliarde de dolari companiei canadiene.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80 de procente, iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 20%.

Proiectul ar fi reprezentat cea mai mare mină de aur din Europa.

Dar în 2013, Guvernul de la Bucureşti, condus la acea vreme de Victor Ponta, a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană. Decizia venise după ce mii de oameni ieșiseră în stradă în toată țara protestând că zona s-ar distruge în urma modalitatii de extragere a metalelor preţioase – cu ajutorul cianurilor.

Compania canadiană Gabriel Resources a amenințat la acel moment că va da țara în judecată, invocând pierderi de peste 4 miliarde de dolari. Acest lucru s-a întâmplat 3 ani mai tarziu, în 2017, când România a fost chemată la proces la curtea de arbitraj de la Washington de Gabriel Resources.

Procedura de arbitraj a durat aproape 9 ani şi a fost declarată închisă de tribunal pe 14 septembrie anul trecut. Decizia ar putea veni pe 10 februarie, spune Marcel Coilacu, iar România ar putea pierde procesul.

Ciolacu: Să vedem întâi ce sumă va hotărî instanța

„Înțeleg că, până pe data de 10, va veni și o decizie definitivă în cazul Roșia Montană. În ceea ce privește plățile, sunt ferm convins că vom avea o discuție cu cei care este posibil să câștige acest proces. Întâi și întâi să vedem Instanța despre ce sumă va hotărî că stăm de vorbă”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că are speranțe că guvernul și-a asigurat „măsuri de precauție”.

Reacția fostului prim-ministru Dacian Cioloș

„Când nu fură pentru ei, pesediștii fură pentru alții. Așa se traduce situația de la Roșia Montană, unde Victor Ponta este principalul vinovat pentru că a semnat actele de care avea nevoie Roşia Montană Gold Corporation. Marcel Ciolacu să îl sune de urgență pe consilierul său actual, Victor Ponta, sau pe fostul său șef de partid, același Victor Ponta, și să explice de ce mereu și mereu trebuie să plătească românii în locul lor.

Să fie clar pentru toată lumea: Roșia Montană este o afacere a PSD din care acești oameni vor să câștige bani indiferent de cum se va încheia acest proces. Fie prin exploatare ilegală, fie prin procente rezultate ca urmare a procesului, să nu aveți niciun dubiu că cei de la PSD așteaptă să le intre sume considerabile în cont. Restul e mascaradă politică pusă la cale de Marcel Ciolacu și de ceilalți beneficiari.

Escrocheria politică ce poartă numele de PSD a dat aurul României în concesiune acestei companii și i-a promis că îl va exploata. Astăzi încearcă să șteargă urmele și nu vor să-și asume responsabilitatea propriilor fapte. Din acest motiv îi cer lui Marcel Ciolacu să își asume răspunerea, el și prietenii lui care au dat exploatarea pe mana Gold Corporation împotriva românilor care au ieșit în stradă pentru protejarea un sit de valoare universală.

„Speriat de reacția oamenilor, Ponta a dat înapoi, dar răul se produsese deja. A băgat statul român într-o situație gravă”

Compania Roșia Montană Gold Corporation a dat în judecată statul român în iulie 2015, când prim-ministru era Victor Ponta. Evident, pentru Marcel Ciolacu este de vină Cioloș, care a ajuns la guvern în decembrie 2015, și nu consilierul său «onorific» Ponta care, prin acțiunile sale și ale prietenului Vâlcov, care era șeful Comisiei pentru Roșia Montană din Parlament, a dus România în această fundătură. Guvernul Ponta şi compania Roşia Montană Gold Corporation s-au înţeles, practic, în 2013 pentru demararea proiectului. În documentele de la tribunal scrie negru pe alb că Victor Ponta recunoaște că a negociat cu RMGC demararea proiectului și le-a promis eliberarea celor 45 de avize necesare – inclusiv modificarea unor legi de mediu și de patrimoniu care protejau situl Roșia Montană. Speriat de reacția oamenilor, Ponta a dat înapoi, dar răul se produsese deja. A băgat statul român într-o situație gravă. Acesta este de fapt motivul pentru care compania minieră cere de la statul român azi miliarde de euro.

De altfel, Victor Ponta a recunoscut public, încă din 2015, că din cauza bulibășelilor pe care ei le-au făcut, statul și cetățenii vor plăti despăgubiri. «Cei de la Roșia Montană, din 1998, dar mai ales din 2005, de când e Traian Băsescu președinte, au avut promisiuni ferme că proiectul se va face. Cu siguranță vor cere despăgubiri, nu știu cât. Ținând cont de faptul că există o majoritate parlamentară împotrivă, proiectul se va respinge. Probabil că o să plătim toți și cred că e corect să spunem acest lucru»”, zicea premierul Ponta în 2015. 

Hai, Victor Ponta, fii curajos, asumă-ți răspunderea. Și explică-i și lui Marcel adevărul, că dacă pierdem acest proces este din cauza angajamentelor pe care tu le-ai luat față de companie fără a avea bază legală, ci pe promisiuni fără acoperire”, declară Dacian Cioloș.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Procesul Pfizer-România: Guvernul va angaja o firmă de avocatură să reprezinte România. Primul termen de judecată va fi pe 20 februarie” | AUDIO