România, printre câștigători la Premiile Europene pentru Patrimoniu | VIDEO

“Ambulanța pentru Monumente”, un proiect de conservare a caselor din Transilvania, este unul dintre cele 21 de proiecte europene câștigătoare ale premiilor pentru patrimoniu și intră acum în competiția pentru Premiul Publicului, decernat la sfârșitul acestei veri.

Proiectele concurente pot fi votate online pe site-ul vote.europanostra.org. Participanții aleg 3 inițiative și le notează cu 1, 2, respectiv 3 puncte, având grijă să nu nominalizeze două proiecte din aceeași țară.

Câștigătorii Premiul Publicului vor primi câte 10.000 euro fiecare.

„Criza COVID-19 a evidențiat cât de necesare sunt cultura și patrimoniul cultural pentru oamenii și comunitățile din Europa. Într-un moment în care sute de milioane de europeni sunt separați fizic, patrimoniul nostru cultural continuă mai mult ca oricând să ne aducă împreună”, a declarat Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.

”În aceste vremuri de restriște, laureații premiilor noastre sunt adevărați mesageri ai speranței, prin poveștile lor de success care arată cum dificultățile pot fi depășite prin expertiză, dedicare și lucru în echipă. Aceste proiecte exemplare câștigătoare demonstrează că patrimoniul cultural este vital pentru recuperarea noastră mentală și fizică după trauma cauzată de pandemie. Patrimoniul nostru comun și custozii acestuia pot contribui în nenumărate moduri: de la accesibilizarea conținutului cultural, prin soluții digitale creative, până la realizarea unor lucrări concrete de restaurare și reabilitare ca act de renaștere socială și economică pentru orașele și satele noastre”, consideră Hermann Parzinger, Președinte Executiv al Europa Nostra.

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002, fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra – Vocea europeană a Societății Civile dedicate Patrimoniului Cultural.

Premiile au sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

O campanie de informare Europa FM derulată cu sprijinul Comisiei Europene în România.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS