Confidenţialitate

România, pe primul loc în UE la numărul de morți din accidente rutiere. Arafat: „De ce scutim gravidele să poarte centura?” | AUDIO

Numărul accidentelor rutiere din România, în creștere în ultimii ani. Salvatorii SMURD au intervenit în 2021 la aproape 24.000 de accidente pe șoselele din țară, în creștere cu aproape 8.000 de cazuri în comparație cu anul 2018.

„Centura de siguranță salvează vieți”, este mesajul transmis de autorități în cadrul unei conferințe organizată la Parlament.

România a fost pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la numărul de oameni care și-au pierdut viața în accidentele rutiere anul trecut.

Din nefericire, salvatorii care ajung la fața locului nu mai pot face nimic pentru victime în cele mai mult cazuri.

Secretarul de stat Raed Arafat, în timpul conferinței „Comportamentul uman în siguranţa rutieră”:

„în 2018 erau 17.387 de intervenții și în 2021 23.191 de intervenții.”

Autoritățile fac un nou apel către oameni pentru a purta centura de siguranță, inclusiv de pasagerii de pe locurile din spate.

„De ce scutim gravidele să poarte centura? Pentru că centura nu se poartă peste burtă, se poartă peste bazin, sub burtă. O gravidă care va lovi cu burta bordul mașinii că n-are centură cu siguranță pierde sarcina, dacă nu se pierde și pe ea”, a mai spus Raed Arafat.

Șeful DSU recunoaște că sunt chiar angajați SMURD care nu poartă centura:

„Pentru mine este foarte ciudat ca salvatorii să nu înțeleagă de ce să poarte centură. Eu nu am nevoie de eroi morți în drum spre intervenție, am nevoie de salvatori care să ajungă la intervenție.”

Aproape 700 de șoferi din serviciile de ambulanță vor participa în cadrul unui proiect european la un curs de instruire pentru conducere preventivă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.