Confidenţialitate

România nu are un centru pentru internarea copiilor dependenți de droguri. Părinții nu mai pot controla viața minorilor, atrag atenția medicii | AUDIO

Tinerii internați la Spitalul de Urgență  Floreasca, după ce au participat la festivalul Saga, în weekend, au fost externați, au precizat surse medicale pentru Europa FM. Aceștia au ajuns în stare gravă la Floreasca sâmbătă, la secție de toxicologie. 

Poliția a deschis în jur de 100 de dosare penale pentru consum sau trafic de droguri și alte infracțiuni comise în timpul festivalului de muzică electronică de pe Arena Națională.

În contextul mediatizării evenimentelor de la Saga, psihiatrul Eugen Hriscu, susține că Ministerul de Interne și cel al Sănătății își pasează responsabilitatea când vine vorba de prevenirea și tratarea depedendențelor de substanțe interzise.

Mai mult, a spus medicul Eugen Hriscu în emisiunea Deșteptarea, în România nu există niciun centru pentru internarea copiilor dependenți de droguri:

„Noi nu avem în România o singură instituție cu paturi pentru copii care se droghează. Deci, în momentul de față dacă ai un tânăr care este dependent de droguri, nu ai realmente unde să-l internezi într-o instituție specializată cu paturi. Poți, cel mult, să accesezi niște servicii ambulatorii sau spitalele de psihiatrie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Psihiatrul Eugen Hriscu îi sfătuiește pe părinți să discute direct cu minorii despre efectele dramatice ale consumului de droguri și să ceară la școală, diriginților, să invite în clase specialiști:

„Dacă vorbim de tinerii care de 13, 14, 15 ani, nu mai sunt ei singurele influențe din viața lor. De multe ori, când vine vorba despre droguri, punem această responsabilitatea uriașă pe umerii părinților și ne așteptăm ca ei să aibă soluția. Ori, de multe ori soluția nu mai este la părinți, cumva nu există să-i spui ceva unui copil și copilul acela automat să renunțe sau să se oprească sau să se schimbe. Uneori, cel mai bun lucru pe care un părinte îl poate face este să vorbească cu un specilist, să acceseze un serviciu de tratament, un psiholog, un psihiatru, niște servicii de suport.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock