România la Rio: opt medaliaţi olimpici și peste 60 de debutanţi

 

Țara noastră este reprezentată la Jocurile Olimpice de aproape 100 de sportivi.

Printre ei se află doi campioni olimpici – port-drapelul Cătălina Ponor şi Alin Moldoveanu, alţi şase medaliaţi la Olimpiadă şi peste 60 de debutanţi.

Cea mai în vârstă componentă a delegaţiei este atleta Claudia Ştef – 38 de ani şi cinci luni, iar mezina lotului este înotătoarea Ana Iulia Dascăl – 13 ani şi 11 luni.

In ultimele luni cifra românilor care au obținut calificarea la Jocurile Olimpice a depășit 100, însă unii sportivi au pierdut dreptul de a participa după ce au căzut testele anti-dopping. Unii dintre ei au fost depistați cu Melonium, chiar dacă sportivii susțin că nu au mai folosit substanța de la începutul anului, existând controverse cu privire la perioada în care aceasta este eliminată din organism. Cel mai cunoscut nume de pe lista sportivilor români care nu va fi prezent la Rio este cel al Simonei Halep, care a decis să absenteze de teama virusului Zika.

Vor concura la Rio 96 de sportivi din România în 15 discipline. Patru dintre reprezentanţii României sunt sportivi care s-au născut în alte ţări. Cea mai în vârstă reprezentantă  a României este atleta Claudia Ștef, de 38 de ani, iar la polul opus se află înotătoarea Ana Iulia Dascăl, de 13 ani, căreia federaţia internaţională de nataţie i-a oferit o invitaţie.

Din lotul actual, cele mai multe participări la Jocurile Olimpice le are Adrian Crișan – tenis de masă, care a concurat la patru ediții. Douăzeci şi doi de sportivi au concurat la o ediţie a Jocurilor Olimpice, iar restul sunt debutanţi.

Cei mai titrați sportive ai delegației României sunt gimnasta Cătălina Ponor și campionul olimpic en titre, Alin Moldoveanu, câştigătorul aurului la tir 10 metri puşcă aer comprimat, în 2012. Marian Drăgulescu are în palmares trei medalii olimpice: argintul la sol şi bronzul la sărituri şi pe echipe la Atena 2004. La ediția precedentă a Jocurilor Olimpice, cea de la Londra, delegaţia României a fost formată din 105 sportivi şi a câştigat nouă medalii – două de aur, cinci de argint şi două de bronz:

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS