Confidenţialitate

România își pierde pădurile seculare

România își pierde pădurile zi de zi, atrag atenția activiștii de mediu de la Agent Green. O analiza pe teren ce s-a întins pe 3 ani arata că în România mai exista aproape 500.000 de hectare de păduri bătrâne, mai mult decât în orice stat din Uniunea Europeana. Acestea nu sunt protejate așa cum trebuie prin legislația românească, așa că ritmul defrișărilor este amețitor, suprafețe întregi de păduri de sute de ani sunt rase de pe fata pământului. În urma drujbelor, rămâne un peisaj devastator.

Pădurile României sunt puse la pământ în mod sistematic. Este semnalul de alarma pe care îl trag activiștii de mediu. ONG-ul Agent Green, împreună cu Fundația EuroNatur au luat la pas pădurile României și au găsit jumătate de milion de hectare de păduri primare, păduri care exista de sute de ani. Din aceasta suprafață, aproape 300.000 de hectare sunt incluse în parcuri naționale, dar și acolo se fac tăieri ilegale. De altfel, datele Agent Green arata dimensiunea dezastrului: în ultimii ani, tăierile ilegale s-au dublat, au crescut de la aproape 10 milioane de metri cubi, la peste 20 de milioane de metri cubi, spune Gabriel Păun, de la Agent Green.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce propun ONG-urile? Despăgubirea proprietarilor de păduri cu bani europeni, astfel încât aceștia să renunțe la exploatările forestiere. 200 de euro ar fi o suma corecta, spune Gabriel Păun. Banii europeni exista, trebuie doar că Ministerul Mediului să îi și acceseze.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și mai trebuie făcut ceva: schimbarea legislației în ceea ce privește definirea pădurilor virgine, adică a pădurilor care trebuie protejate. În acest moment, mulți proprietari de terenuri nu recunosc faptul că dețin păduri seculare și pun la pământ arbori de sute de ani. În 2005, a fost identificata pritr-un studiu științific o suprafață de aproape 220.000 de hectare de păduri virgine în tara noastră. Datele recente arata că aproape jumătate din acei arbori au fost tăiați.