Confidenţialitate

România înregistrează cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE

România rămâne statul membru al Uniunii Europene care înregistrează cel mai mare deficit de colectare de TVA, de 37,2%, potrivit datelor Comisiei Europene, a anunţat compania de consultanţă PwC România.

„Pentru a pune lucrurile în context, suma necolectată din TVA este mai mare decât alocările bugetare ale României în anul 2017 pentru educaţie, investiţii în infrastructură sau sănătate”, a declarat liderul impozite şi taxe indirecte PwC, Daniel Anghel.

O soluţie pentru creşterea gradului de colectare a TVA ar fi preluarea de practici ale altor state membre, cu rezultate palpabile apărute într-un termen rezonabil, arată PwC.

„Există soluţii care au avut un rol important atât în creşterea gradului de colectare, cât şi din perspectiva impactului pozitiv asupra mediului de afaceri, precum: Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizării unui software certificat pentru facturare, sau menţinerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizată a TVA”, a adăugat Daniel Anghel.

Potrivit studiului, România a înregistrat o îmbunătăţire în privinţa colectării de TVA pe parcursul anului 2015.

„Evaziunea în zona de TVA s-a diminuat în principal ca urmare a trecerii la cota redusă de TVA pentru produsele alimentare şi a măsurilor colaterale, cum ar fi taxarea inversă şi limitarea plăţilor în numerar”, a conchis Daniel Anghel.

El a mai precizat că lupta împotriva fraudei TVA trebuie să continue şi să fie bazată în principal pe operaţionalizarea obţinerii informaţiilor fiscale prin intermediul infrastructurii IT a ANAF.

Studiul Comisiei Europene privind deficitul de încasare a TVA în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene cuprinde date aferente anului 2015.

Conform rezultatelor, ţările din Uniunea Europeană au înregistrat un deficit de aproximativ de 152 de miliarde euro din TVA în 2015.