Confidenţialitate

România în Direct: ”Vârsta de pensionare, legată de speranța de viață.” Sunteți pregătiți să munciți până la 70 de ani?

Coaliția de guvernare a transmis în ultimele zile o serie de mesaje care arată că vârsta de pensionare ar putea crește. Întâi opțional, dar asta ar putea deveni o normalitate în următorii ani. O primă estimare arată că bărbații ar putea munci până la 70 de ani, iar femeile până la 65. Speranța de viață în România este de 76 de ani.

Vicepremierul Dan Barna a declarat că se încearcă o corelarare a speranței de viață cu ieșirea la pensie. ”În momentul de faţă, vorbim de o nouă lege a pensiilor şi că acest element, care trebuie cumva calibrat cu speranţa de viaţă, este o realitate la care ne uităm.”

Niciunul dintre oficialii români nu s-a angajat la a da o vârstă exactă. Dar mai toți spun că actualul sistem nu mai poate rezista din cauza presiunii demografice. În anii următori va ieși la pensie cea mai mare generație, ”decreții”, care trebuie susținută de o populație redusă a României. Deocamdată aceasta este doar o măsură dintr-un pachet mai larg de reforme a pensiilor din România, despre care Florin Cîțu spune că trebuie făcute până în 2026.

Sunteți pregătiți să munciți până la 70 de ani? Cât de eficient este un angajat trecut de 65 de ani? Ce alte măsuri ar trebui să însoțească această propunere?

Dezbaterea România în Direct începe la 13:15, la Europa FM.