Confidenţialitate

România în Direct: Un sfert dintre morții de COVID nu au fost raportați populației. Eroare administrativă sau ascunderea adevărului? | VIDEO

Raportul prezentat astăzi de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, arată că cel puțin 5000 de morți de COVID nu au fost anunțați către populație de către autoritățile statului. Este vorba de un sfert dintre morții de COVID din anul trecut, înregistrați de Institutul Național de Statistică și care nu au fost comunicați de Grupul de Comunicare Strategică.

Nu există o cauză clară a acestei diferențe, dar ministrul arată că statul român operează cu două baze de date. Una cu date în timp real, care sunt comunicate populației și alta care operează cu certificate constatatoare ale deceselor.

Raportul confirmă spusele fostului ministru Vlad Voiculescu, care anunța acest lucru la plecarea sa din funcție. De-a lungul ultimului an în România au existat controverse privind numărul infectărilor, dar și al testărilor zilnice. De asemenea, nu am știut de existența unor centre de vaccinare cu circuit închis. Rata de calcul a răspândirii bolii a fost schimbată.

Cum primiți aceste noi date de la Ministerul Sănătății? Sunt aceste erori oneste sau ascund o încercare de manipulare a adevărului? De ce nu reușește statul român să comunice corect în această pandemie?