Confidenţialitate

România în Direct: Șef la Spălarea Banilor, diplomă falsă de Bacalaureat. Cum scăpăm de impostură? | VIDEO

Un caz uluitor de fraudă este anchetat la vârful statului Român. Un demnitar cu rang înalt, șeful uneia dintre instituțiile implicate în lupta împotriva mafiei, Oficiul Național pentru Combaterea Spălării Banilor, este anchetat pentru că și-a falsificat diploma de Bacalaureat.

Aceasta era obținută la 32 de ani și fusese baza pentru obținerea altor 19 diplome academice care sunt verificate acum și ele.

Dar acesta nu este întreaga poveste. Funcția ocupată de Laurențiu Baranga se face după verificări minuțioase care atestă probitatea morală și legală a celor care o ocupă.

Mai mult, vreme de zece ani, același personaj a activat în cadrul ORNISS. Acesta este Oficiul care atestă că funcționarii cu înalte funcții în stat pot avea acces la secrete de stat.

Adică el trebuia să păzească statul tocmai de apariția unor situații de fraudă. Mai mult, deși justiția a desființat toate diplomele deținute de Baranga în 2016, în anul 2017 el a primit și dreptul de a fi conducător de doctorat și a avansat cu viteză în administrația din România.

Premierul Orban a avut o reacție curioasă despre acest dosar. “E treaba lui că ne-a păcălit. Ieri am avut demisia pe masă. Și-a dat demisia, nu mai este președinte.” Premierul spune că în cazul lui Baranga au fost aplicate toate procedurile pentru ocuparea funcție.

Acesta este doar un nou scandal la vârful statului român legat de impostura celor care iau decizii. În ultimii ani, am aflat despre plagiatul unui prim-ministru, a mai multor miniștri, a numeroși absolvenți de doctorate la Academia de Poliție. Cei descoperiți aici chiar au amenințat cu moartea jurnalista care a făcut investigațiile.

Cine este vinovat de ascensiunea spectaculoasă a unui impostor în statul român? Cât de des întâlnite sunt astfel de cazuri în administrația din România? Ce măsuri ar trebui aplicate de autorități ca să limiteze astfel de cazuri?