Confidenţialitate

România în Direct: Scădere economică uriașă. Are dreptate Iohannis când spune că greul a trecut? | VIDEO

Președintele Iohannis a cerut Guvernului să construiască bugetul anului viitor cu grijă.

El a dat un mesaj optimist și a exclus orice tăiere de salarii și pensii în perioada următoare.

”Nu se discută despre tăieri de salarii și pensii, e exclus așa ceva. Economia a cunoscut un recul semnificativ în trimestrul doi, care a trecut, și își revine. Noi ne pregătim pentru ani de creștere, nu de reducere”.

Reculul de care vorbește președintele seamănă mai curând cu o prăbușire. Scăderea economică după aproape șase luni de criză este de 12 procente, față de prima parte a anului, și de 10,5 procente, față de anul trecut. Valul acesta vine și din Uniunea Europeană, confruntată și ea cu scăderi masive.

Europa are o prăbușire de 11 procente, cel mai mare declin de 25 de ani încoace. Nu mai puțin de șase milioane de cetățeni ai uniunii și-au pierdut locul de muncă în șase luni. România a avut cea mai mare rată a șomajului din ultimii patru ani.

Pe de altă parte, Barometrul Europa FM, realizat de IMAS, arată că mai bine de o treime dintre noi au deja veniturile mai mici. Doar jumătate dintre cei intervievați au încă o situație stabilă și și-au păstrat veniturile dinaintea crizei. Analiștii economici vorbesc de o inechitate aici, căci majoritatea celor care au pierdut venituri fac parte din sectorul privat.

Cum ai fost afectat de criza economiei din România? Ce s-a întâmplat cu afacerea ta sau cu locul tău de muncă?

Are dreptate președintele Iohannis când spune că greul a trecut? Ne pregătim pentru ani de creștere sau de scădere?

Care este măsura potrivită pentru tine ca statul să relanseze economia? Aștepți o reducere a veniturilor la bugetari, scăderea taxelor pe muncă sau un pachet masiv de investiții?