Confidenţialitate

Klaus Iohannis: ”Nu s-a vehiculat niciodată vreo tăiere de salarii sau de pensii” | AUDIO

Președintele Klaus Iohannis face apel la decență politică, dupa ce în Parlament au reapărut inițiativele legislative care propun măriri de venituri pentru diverse categorii sociale.

Cel mai recent exemplu -un proiect care vrea să crească de la 500 de lei la 1200 de lei (cu 140%) Indicatorul Social de Referință, în funcție de care sunt calculate atât ajutorul de șomaj, cât și ajutorul pentru persoanele cu dizabilități și venitul minim garantat.

Dacă ar intra in vigoare, legea ar crește cheltuielile bugetare pentru șomaj cu 10 miliarde de lei pe an. Proiectul a trecut deja de Senat, în luna iulie, și așteaptă raportul Comisiei de Muncă din Camera Deputaților înainte de a intra la votul final.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrebat aseară de jurnaliști despre o eventuală tăiere de salarii sau pensii, președintele a negat categoric un asemenea scenariu.

”Dați-mi voie să vă spun că nu s-a vehiculat niciodată vreo tăiere de salarii sau de pensii. Asta este o prostie pesedistă aruncată în spațiul public din motive electorale. Nu are nimeni de gând așa ceva.

Însă, este clar că bugetul pentru anul viitor trebuie construit cu mare grijă și cred că este la fel de evident că e de preferat ca bugetul pentru anul viitor să fie discutat și aprobat de noul parlament care va rezulta din alegerile parlamentare, și nu de acest parlament, unde vedem niște abordări total neprincipiale și neconforme cu realitatea. Dar, încă o dată, ca să nu rămânem cu o impresie greșită, nu se discută despre tăieri de salarii și pensii. Este exclus așa ceva. Economia a suferit un recul semnificativ în trimestrul II, care a trecut, între timp își revine.

Și, noi credem că în continuare economia României își va reveni și va permite reluarea unui parcurs normal, care, evident, parcurs normal include creșteri, de salarii, de pensii, de alocații, de investiții și așa mai departe. Deci, noi ne pregătim pentru an de creștere, nu an de reducere și, ca această creștere să fie semnificativă și pentru ca să avem investiții foarte importante, care au fost tot, amânate, pentru asta m-am bătut și eu în Consiliul European, pentru a obține fonduri europene semnificative, lucru care, din fericire, s-a reușit”, a spus Klaus Iohannis în conferința de presă de la Cotroceni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.