Confidenţialitate

România în Direct: Proteste împotriva restricțiilor în orașele mari ale țării. Ce răspuns ar trebui să dea Guvernul? | VIDEO

Mai multe proteste au avut loc în localitățile mari din țară în timpul nopții de duminică spre luni. Protestele au numărat de la sute de persoane la peste o mie și s-au desfășurat și sub forma unor marșuri. Cei care au ieșit în stradă au cerut eliminarea restricțiilor aplicate ca urmare a pandemiei, au strigat împotriva portului măștilor și au cerut libertate.

Protestatarii au strigat și contra guvernului, dar și contra lui Raed Arafat. Manifestațiile care s-au întins până spre 2-3 dimineața au avut loc în București, Timișoara, Sibiu, Arad, Constanța, Brăila sau Galați.Nu există o revendicare politică a acestor manifestații și nici organizatori care să fie cunoscuți public. Protestele nu au fost violente, forțele de ordine doar însoțindu-i pe manifestanți.

Premierul Cîțu a răspuns în această dimineață spunând că înțelege oboseala oamenilor. „Românii pot să protesteze atât timp cât nu încalcă legislația în vigoare. Dreptul de a avea o opinie în România rămâne, avem opinii diferite, pentru mine foarte important e să continue campania de vaccinare.”

În același timp, în PNL există critici la adresa invitării lui Raed Arafat într-o ședință a partidului și cel puțin un mesaj de disociere de măsurile de restricție. Mai mulți politicieni locali din orașele cu restricții mari sunt deja în conflict cu partidul.

Premierul spune că este timpul dialogului și a invitat PSD și experții săi pentru a conlucra.

Ce vă spun aceste proteste despre situația din România? Le sprijiniți sau participați la ele? Cum ar trebui să răspundă statul acestor oameni? Cine va capitaliza politic aceste proteste?

Foto: Inquam/Octav Ganea