Confidenţialitate

România în Direct: Procuror, pensie la 48 de ani, dar fără drept de a mai lucra la stat. Este corectă interzicerea cumulului dintre pensie și salariu? | VIDEO

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat cererea de pensionare a fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu. Ea va ieși la pensie în apropierea vârstei de 49 de ani, beneficiind de prevederile legii privind magistrații.

Tot în acest zile, Guvernul a trimis în Parlament proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul și dă posibilitatea muncii până la 70 de ani.

Guvernul a cerut Parlamentului să adopte acest proiect de urgență. Dacă legea este adoptată, foști magistrați precum Giorgiana Hosu, vor trebui să aleagă între pensie și salariu, dacă vor să-și continue activitatea în sectorul public.

Legea are mai multe excepții, dar ea îi vizează în general pe pensionarii tineri din Ministerul de Interne și pe cei care s-au pensionat din Armată. Teoretic, și ei vor trebui să aleagă între funcția publică și pensia pentru cariera anterioară. De asta, legea a stârnit mai multe proteste și este de așteptat să fie atacată și la Curtea Constituțională.

Este corectă limitarea accesului la funcția publică în schimbul unei pensii venite devreme? Cum să procedeze autoritățile cu angajații care au dreptul de a se pensiona devreme? Ce fel de discriminări a creat acest sistem?

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea