Confidenţialitate

România în Direct: Primul pământean vaccinat împotriva coronavirusului. Ce hotărăști pentru tine: te vaccinezi sau nu? | VIDEO

Marea Britanie este primul stat în care au început vaccinările cu serurile puse la dispoziție de compania Pfizer. Primele vaccinări au avut loc marți și au început cu persoane în vârstă, care aveau riscul de îmbolnăvire și supraviețuire mai mare.

Programul de vaccinare britanic este cel mai avansat, chiar în ciuda unor obiecții europene care spun că autorizarea vaccinului s-a făcut în pripă.

Joi, Statele Unite vor anunța dacă aprobă vaccinul Pfizer, iar peste o săptămână dacă cel de la Moderna este sigur. Mai multe state occidentale au anunțat strategiile de vaccinare. La rându-i, România face eforturi administrative pentru a pune la punct strategia de vaccinare. La rându-i, Rusia a început vaccinarea, iar China folosește diverse vaccinuri de ceva vreme.

Vaccinurile pe care comunitatea occidentală le are acum sunt făcute în cea mai mare grabă, folosind tehnologii noi și despre care nu știm în totalitate cum funcționează. De asemenea, studiile medicale au fost grăbite, iar numărul de persoane testate a fost mai mic. În plus, nu este clar dacă vaccinarea doar te ferește de boală sau dacă împiedică și transmiterea ei. Este clar o operațiune rapidă, împinsă de urgența crizei sanitare și ale cărei efecte nu le stăpânim în totalitate.

La ediția de astăzi România în Direct este invitată Sandra Alexiu, medic, președinta Colegiului Medicilor de Familie din București și Ilfov.

Ce vei hotărî pentru tine și familia ta? Când vom avea serurile, te vaccinezi, mai aștepți, sau nu te vei vaccina? Ce îndoieli și nesiguranțe ai? Ai încredere că vaccinuri obținute atât de rapid sunt cele mai sigure?