Confidenţialitate

România în Direct: Premierul Ciucă, acuzat de plagiat de Emilia Șercan. Ce este mai important: demisia sau stabilitatea? | VIDEO

Universitatea Națională de Apărare s-a autosesizat în cazul tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă.

O anchetă jurnalistică, semnată de Emilia Șercan, ridică suspiciuni importante de plagiat asupra tezei premierului. Plagiatul ar fi fost mascat prin patru tehnici, iar pasajele ar fi fost copiate din două cărți și două lucrări de doctorat.

USR a cerut demisia premierului. La rându-i președintele Iohannis spune că-și menține părerea despre politicienii plagiatori și spune că așteaptă rezultatele analizei făcute de autorități. La rându-i, unul dintre autorii plagiați, generalul Teodor Frunzeti, spune că ”Ciucă putea să fie mai atent, că doar e băiat deștept.”

Premierul Ciucă a declarat că lucrarea sa respectă standardele în vigoare la data realizării tezei și că opera sa reflectă munca depusă pentru realizarea ei. România este la al doilea caz de plagiat la nivel de prim-ministru, după cel al lui Victor Ponta.

Ce urmări ar trebui să aibă acest caz? Dacă e vinovat, trebuie premierul să-și dea demisia sau stabilitatea este mai importantă? Cum trebuie să judece societatea românească zecile de teze plagiate care vin din trecut? Cum am putea stăvili acest fenomen?