O treime dintre persoanele care postează pe rețele sociale din România au fost agresate din cauza a ceea ce-au scris. Iar majoritatea, aproape 60%, au primit comentarii negative. Datele sunt cuprinse într-un studiu Unlock Research pentru ING Bank Romania.
Culmea este că aceste comentarii negative nu au legătură cu activitățile sau credințele politice ale celor care postează, ci sunt legate de pasiunile sau preocupările acestora. Adică au fost criticați pentru modul în care, de exemplu, arată, se îmbracă, fotografiază, scriu sau cântă. Probabil că în cazul politicii rata de răspunsuri negative este și mai mare.
În ultima parte a anului o serie de dezvăluiri din presa americană au arătat că Facebook promovează intenționat postările și comentariile negative. Există date certe care spun că această rețea încurajează ura și promovează agresiunea. Și că acest lucru duce la divizări masive.
România în direct și ING Bank vă invită la o discuție despre ură în mediul online, în campania #unfollowhate.
Care este cel mai rău lucru care ți s-a întâmplat pe Facebook sau alte rețele? Ce faci când primești comentarii negative, injurii sau ești umilit? Cum crezi că poate fi stăvilită această poveste? Trebuie să avem reglementări mai dure sau ține doar de noi să gestionăm această situație?