Confidenţialitate

România în Direct: Epidemia de coronavirus crește. E nevoie ca statul să introducă măsuri mai dure? | VIDEO

Numărul cazurilor de coronavirus, raportate zilnic, este în creștere de câteva săptămâni bune.

În premieră, a fost depășită cifra de 2000 de cazuri pe zi, iar numărul persoanelor bolnave care au nevoie de respirație artificială a trecut de 500. Numărul persoanelor decedate a trecut de 4800.

Experții spun că acesta este rezultatul începerii școlilor, de la care se împlinesc două săptămâni. De altfel, numărul școlilor aflate în scenariul roșu se apropie de 600, dar numai 139 dintre ele sunt online ca urmare a îmbolnăvirilor din colectivitate.

Alexandru Rafila spune că România se confruntă cu o îmbolnăvire comunitară și că mulți dintre cei infectați nu știu de unde au luat boala.

 Premierul Orban a dat vina și pe nenumăratele petreceri de după alegeri, unde nu s-a păstrat distanța.

Președintele Iohannis a caracterizat situația ca nefiind bună și a avertizat că epidemia poate fi scăpată de sub control. El crede că, în funcție de numărul de cazuri, în unele localități ar putea apărea restricții. Nu a specificat, însă, despre ce fel de restricții este vorba.

Deja autoritățile din unele județe au închis sau au limitat programul unor restaurante, dar măsuri de carantină nu au fost introduse încă. Mai multe state europene, confruntate cu un al doilea val, iau măsuri de carantină punctuală, chiar dacă sunt întâmpinate cu nemulțumire de populație.

Cum trebuie să procedeze statul român ca să limiteze boala? Sunteți de acord cu carantinarea punctuală a unor anumite localități, cartiere sau zone? Ați susține înăsprirea măsurilor de protecție pentru populație? De ce credeți că România nu reușește să domolească mai deloc sporirea cazurilor de coronavirus?