Confidenţialitate

România în Direct: Dosarul 10 august, închis definitiv. Ce credeți astăzi despre evenimentele de atunci? | VIDEO

Tribunalul București a hotărât că dosarul intervenției jandarmilor în mitingul de la 10 august 2018 rămâne definitiv închis.

Asta se întâmplă după ce dosarul a fost plimbat mai multe luni între instanțe. Dosarul a fost redeschis în toamna anului trecut, după ce procurorii îl clasaseră. La presiunile opinie publice ancheta a fost redeschisă, dar astăzi ea nu mai poate fi continuată. Rămâne deschis doar dosarul care urmărește fapte punctuale de purtare abuzivă a unor jandarmi.

În acest fel, nu vom ști niciodată dacă șefii Jandarmeriei și cei care au coordonat intervenția au greșit când au dispersat violent o manifestație pașnică, folosind bastoane și gaze lacrimogene.

De asemenea, nu o să știm dacă această intervenție a fost făcută la comandă politică și cine sunt personajele implicate. Nu este primul dosar al unor evenimente importante care rămâne fără un răspuns. La fel s-a întâmplat și cu mineriada din iunie 1990, cu dosarele celei din 1991, dar și cu dosarul Revoluției.

La 10 august 2018, peste o sută de mii de români s-au adunat în Piața Victoriei ca să protesteze față de abuzurile guvernării PSD și numeroasele încercări ale acesteia de a modifica legile justiției, în special în materia infracțiunilor de corupție.

Ce credeți desprea închiderea definitivă a dosarului 10 august? Ce spune această decizie despre justiția din România? Ce spuneți astăzi, după doi ani și jumătate, despre evenimentele din 10 august?