Confidenţialitate

România în Direct: Diferența salarială dintre bugetari și privați crește în continuare. Ce ar trebui să facă viitorul guvern? | VIDEO

Institutul Național de Statistică a făcut publice datele privind salariile nete din România. Astfel se constată că diferența salarială dintre bugetari și privați devine și mai mare, deși creșteri ale salariilor nete s-au înregistrat și la privat. Această tendință a început din anul 2011 și va continua, spun specialiștii și-n anul 2021.

Mai mult, România a ajuns la o intersecție periculoasă. Astăzi cheltuielile cu salarile și pensiile reprezintă 80-90 la sută din veniturile pe care statul român le încasează. Dar dacă proiectul legii pensiilor mărite va intra în vigoare, iar salariile bugetarilor vor crește, așa cum prevede legea, România va plăti pe aceste cheltuieli mai mulți bani decât încasează. Astfel, nu vor mai exista bani pentru dezvoltare.

Situația este cunoscută de către guvernanți care, în mijlocul campaniei electorale, au vorbit despre o restructurare a aparatului administrativ, în cazul vicepremierului Turcan.

Ministrul finanțelor a spus că este nevoie de o digitalizare a statului ceea ce va reduce numărul de angajați de la sine. De asemenea, speră autoritățile să îmbunătățească măcar cu două puncte procentuale colectarea taxelor la stat.

Nu există, însă, planul unor tăieri salariale sau concedieri. Și nu s-a rostit nici posibilitatea de a plafona salariile. De altfel, Barometrul Europa FM, realizat de IMAS arată că numărul celor care-și doresc austeritate este la egalitate, practic, cu cel al celor care se împotrivesc.

Care credeți că este soluția pentru rezolvarea acestei crize bugetare care se profilează? Cum ar trebui să procedeze viitorul guvern ca să oprească sporirea cheltuielilor statului? Ați vota un politician care v-ar spune că pregătește un program de austeritate?