România în Direct, cu Tudor Muşat: Cum vă explicați accesul de xenofobie de la Ditrău? – VIDEO

Doi brutari din Sri Lanka, veniți să muncească legal în România, au stârnit panică în comunitatea din Ditrău, Harghita. Sute de oameni, mobilizați de preot, au protestat la primărie, speriați că va veni peste ei un val de migranți și că obiceiurile și nevoile acestora îi vor pune în pericol pe localnici.

Brutăria unde lucrau cei doi e acum boicotată, iar cei care îi găzduiesc cu chirie pe cei doi muncitori sunt amenințați. Poliția a deschis dosar penal in rem pentru incitare la ură, mai mulți politicieni UDMR și lideri religioși au criticat demersul localnicilor, dar situația e departe de a se fi calmat.

Credeți că va rămâne un caz izolat sau vom avea în curând astfel de episoade în toată țara? E doar un efect al politicii maghiare anti-migrație, cu ecou și în Ardeal, sau sunt probleme reale pe care și le vor pune și alte comunități?

Ce ar trebui să facă autoritățile în această situație? Ar trebui ca guvernul să se implice în a demonta propaganda anti-migraționistă și a explica modul în care străinii pot lucra legal în România? Cum ar trebui procedat în alegerea celor care sunt chemați să muncească la noi?

Sunați-ne la 0372 069 599 și spuneți-ne dacă mai știți comunități cu astfel de probleme.\