România în Direct, cu Cătălin Striblea: Șomaj tehnic pentru o parte dintre bugetari – VIDEO

Premierul Ludovic Orban a anunțat aseară că o parte dintre bugetari vor intra în șomaj tehnic prin rotație, vreme de două săptămâni pe lună. Este vorba de cei care nu sunt implicați direct în lupta împotriva coronavirusului. Premierul a prezentat-o ca o măsură de oprire a pandemiei, dar ea vine pe fondul unor cereri apăsate din partea companiilor private ca statul să-și reducă cheltuielile. Ministrul Muncii a fost mai clar, însă, vorbind de nevoia unui raport just între muncă și plată.

Guvernul își asumă această măsură după o perioadă de ezitări în care a dat înapoi de două ori de la anunțul c-ar putea tăia salariile bugetarilor, iar previziunile erau că nu o va face din cauza alegerilor din iarnă. Cele mai mari companii private din România au făcut un apel către guvern pentru o injecție de capital de 30 de miliarde de euro și i-au cerut o micșorare a sectorului bugetar, vorbind de solidaritate și sacrificiu comun. România are un sector bugetar cifrat la 1,2 milioane de persoane, iar salariul de la stat este în medie mai mare ca la privat.

Este corectă măsura guvernului? Ce categorii de bugetari ar trebui ea să vizeze? Este de ajuns această măsură sau trebuie însoțită și de concedieri în rândurile celor care lucrează la stat? Cum poate fi folosit acest moment pentru restructurarea statului român?

Ediția Specială dedicată românilor din diaspora este reprogramată pentru săptămâna viitoare.