Confidenţialitate

România în Direct, cu Cătălin Striblea: Fata de 17 ani, incendiată de un criminal eliberat. A cui e responsabilitatea? – VIDEO

O copilă de 17 ani din Mehedinți este operată a treia oară, astăzi, la un spital din București, în încercarea de a i se salva viața. Ea fost incendiată de un criminal în serie, eliberat anul trecut din închisoare. Autorul are cinci crime la activ, dar judecătorii i-au dat drumul pentru bună purtare.

Tânăra depusese plângere de viol împotriva criminalului. Poliția a dus-o într-un centru de asistență socială, dar nu este clar de ce nu au luat nicio măsură împotriva bărbatului. Familia a scos-o de sub protecția statului, iar la două zile, criminalul i-a dat foc din răzbunare.

Cu o săptămână în urmă, o tânără din Vișeu a fost omorâtă după ce-a depus plângere împotriva bărbatului cu care trăia. La fel, Poliția nu a luat măsuri de protecție. Iar asta se întâmplă la doar un an de la cazul Caracal, unde Alexandra Măceșanu a fost omorâtă de răpitorul ei, deși sunase la Poliție.

A cui este responsabilitatea în acest caz? A Poliției, a judecătorilor care au eliberat un criminal în serie sau a sistemului de protecție socială care nu a ajutat-o pe această tânără? S-a schimbat ceva pentru victimele abuzurilor și violenței, după cazul Caracal? De ce nu reușește România să pună la punct un sistem minim de protecție a femeilor și copiilor abuzați?