Fata ucisă în Vișeul de Sus ceruse ajutorul autorităților cu câteva zile înainte | AUDIO

La un an după cazul Caracal, o fată de 18 ani din Vişeu de Sus, județul Maramureș a fost ucisă de bărbatul cu care locuia.

Tânăra, care trăia de la vârsta de 13 ani cu individul, ceruse ajutor de la autorităţi cu doar 11 zile înainte de a fi omorâtă.

Pe 28 aprilie, ea a depus plângere la poliţie, pentru că fusese ameninţată de bărbat.

Procurorii au închis dosarul pentru că băbatul declarase în instanță că ar urma să se căsătorească.

„Autoritățile cu atribuții în Protecția Copilului, de la DGASPC, până la Parchet, nu puteau să permită ca un minor de 13 ani să aibă relații sexuale. Apoi venim la acea mentalitate potrivit căreia a consimțit.  Nu știu câți psihologi trebuie să explice că un minor la 13 ani nu își poate exprima un consimțământ liber la un raport sexual”, a declarat avocata Giulia Crișan, reprezentantă a Asociației Anais.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nici Codul penal, nici Codul de procedură penală, nici legea privind combatarea violenței domestice nu prevăd ca victimele să fie asistate obligatoriu de un avocat. În schimb, agresorii sunt asistați de un apărător din oficiu.

„În loc să venim în sprijinul acestor victime, punem la dispoziție apărări doar pentru inculpat, dar pe ele nu le apără nimeni. E clar că fata avea la dispoziție calea atacării hotărârii pronunțate de acel judecător”, a mai spus avocata Giulia Crișan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La 15 ianuarie, la Tribunalul Olt a fost depus rechizitoriul întocmit de DIICOT, prin care în “cazul Caracal” au fost trimiși în judecată doi inculpați.

Gheorghe Dincă este acuzat că le-a ucis pe minorele Luiza Melencu şi Alexandra Măceşanu, în locuinţa sa din Caracal. Un complice al acestuia, Ştefan Risipiţeanu, este acuzat de viol.

Ambii se află în arest.

Dosarul va fi judecat pe fond la Tribunalul Olt, cererea de strămutare formulată de părinţii uneia dintre victime fiind respinsă definitiv de Curtea de Apel Craiova.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS