Confidenţialitate

România în Direct, cu Cătălin Striblea: Amnistia amenzilor din carantină. Cum ar trebui să procedăm? – VIDEO

ALDE, Pro-România și UDMR au depus un proiect de lege pentru iertarea de la plată a celor amendați în timpul stării de urgență. Proiectul prevede amnistia pentru toate amenzile, mai puțin pentru fuga din izolare și încălcarea liniștii publice. Legea este în spiritul deciziei prin care CCR anula starea de urgență pronunțată acum două luni.

Autorii proiectului spun că măsurile care pot decurge din instaurarea stării de urgență nu trebuie să aibă impact negativ la adresa cetățenilor români, creându-le panică, nesiguranță și încredere.”De asemenea, ele sunt considerate o atingere adusă democrației și un abuz. Autorii proiectului spun că există și alte măsuri prin care statul poate instaura ordinea, fără a le numi însă.

În România au fost date aproximativ 300 de mii de amenzi pe durata stării de urgență, cu o valoare de 600 de milioane de lei. În ultimele săptămâni, mai multe ONG-uri au cerut amnistia, iar ministrul de interne spune că în unele cazuri au fost și abuzuri.

Este clar că amenzile vor fi șterse, dar o întrebare se pune: ce cred cei care au respectat cu strictețe măsurile despre această iertare? Au fost aceste amenzi un abuz?

Ce spune acest moment despre statul nostru? Cum va mai putea lucra Poliția în continuare după ce lumea va observa că instrumentul său de coerciție este slab sau inexistent? Și cum ați vota această lege dacă ați fi parlamentar?