România în Direct, cu Cătălin Striblea: Al doilea val de COVID în România. Cine e responsabil? – VIDEO

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat la sfârșitul săptămânii că numărul de cazuri noi de coronavirus este îngrijorător și că în zilele următoare putem asista la o dublare sau la o triplare a acestora. „Noi am plecat pe o pantă descendentă în care aveam o transmitere de 0,6, 0,7 și am ajuns la o transmitere de 1,2, 1,4,” spune ministrul Tătaru.

De altfel, numărul cazurilor noi de infectare a crescut continuu din data de 5 iunie, de la 119 cazuri pe zi până la 340. Pentru prima dată, mai multe spitale au raportat umplerea temporară a spațiilor pentru pacienți. Iar mai mulți doctori au vorbit de înmulțirea cazurilor medii și severe, dar și de faptrul că boala sau infectarea durează mai mult. Că situația este mai complicată o arată și faptul că pentru prima dată Ministerul Sănătății ia în considerare să nu mai trateze asimptomaticii în spitale.

Pe de alt parte, gestionarea bolii a devenit și o importantă bătălie politică cu acuze reciproce din partea guvernului și a opoziției. PSD și aliații acuză PNL de manipularea datelor și pun diverse bariere legislative măsurilor luate de guvern, pe fondul lipsei de transparență a acestuia. Premierul Orban i-a numit „duși cu capul” pe cei care l-au acuzat de manipularea datelor și spune că PSD este lipsit de responsabilitate. Iar toate acestea au dus la un climat de neîncredere socială.

Cine e vinovat de noua creștere a numărului de cazuri în România? A gestionat prost guvernul criza? Opoziția l-a împiedicat să ia cele mai bune măsuri? E vina celor care n-au respectat măsurile de siguranță după relaxare? Cum restabilim încrederea socială în această situație?