Confidenţialitate

România în Direct: Care credeți că va fi efectul redeschiderii școlilor? Putea această decizie să mai fie amânată? | VIDEO

Peste 2 milioane de copii au mers la școală odată cu reluarea acesteia în format fizic. Aproape 800 de mii de copii continuă orele online. Asta înseamnă că aproape trei sferturi dintre copiii României s-au prezentat la ore. Peste 8000 de copii și peste 1000 de profesori vor rămâne în continuare acasă.

Școala s-a reluat și cu o controversă politică privind documentul prin care școala putea testa copiii în cazul apariții unor simptome, fără acordul părinților. Ministrul Sănătății ar fi văzut acest lucru drept posibil, dar nu a fost susținut de premier și ministrul educației. Ordinul comun al miniștrilor stabilește condiții greu de aplicat în școllie din România. De exemplu, distanța de un metru nu poate fi respectată în clasele în care sunt mulți copii. Și nici nu există spațiu destul ca să nu se mai stea doi în bănci.

Pe de altă parte, nu știm cât de mare este epidemai în România, unde se testează insuficient. Profesorii nu sunt vaccinați cu prioritate, iar DSP nu poate face anchete epidemiologice complete. Cu toate acestea statul a decis că prezența fizică la școală este prioritară în fața problemelor de sănătate.

Care credeți că va fi efectul redeschiderii școlilor în aceste condiții? Vor spori îmbolnăvirile sau România poate controla boala acum? Putea această decizie să mai aștepte sau a venit la timpul potrivit?