Confidenţialitate

România în Direct: Blocajul negocierilor PNL-USR PLUS. Ce ai face dacă ai fi în locul președintelui Iohannis? | VIDEO

Liderul USR Dan Barna a anunțat că-și retrage candidatura la funcția de președinte al Camerei Deputaților, făcând astfel o nouă ofertă în negocierile tripartite dintre PNL-USR PLUS-UDMR pentru formarea noului guvern.

Negocierile erau blocate din cauza faptului că atât Ludovic Orban, cât și Dan Barna își doreau funcția de președinte al Camerei. Cei doi insistau pentru această funcție și pentru conservarea întâietății pe care o au în partidelor lor.

USR nu a renunțat de tot, însă, la această funcție, cerând-o pentru Cătălin Drulă, în condițiile în care PNL va avea funcția de premier. Și, de asemenea, le-a propus lui Ludovic Orban și Kelemen Hunor să devină vicepremieri. Varianta este la fel de complicată pentru Ludovic Orban care este în situația de a fi subordonatul unui membru al partidului pe care-l conduce. Deja în PNL sunt voci care spun că premierul demisionar pune în față cariera sa politică, periclitând intrarea partidului la guvernare sau cedând prea multe dintre funcții către aliați.

Președintele PNL Ludovic Orban a avut astăzi dimineță o întâlnire cu președintele Iohannis, dar rezultatele acesteia nu sunt cunoscute la această oră. Acum președintele are mai multe variante pentru a debloca situația, într-o a doua rundă de negocieri. Poate să-i ceară lui Ludovic Orban să renunțe la candidatură pentru a se constitui alianța, poate acorda mandatul unui premier la USR, poate să forțeze un guvern minoritar sau să-și întoarcă decizia și să-i dea fostului premier un mandat.

Ce ai face dacă ai fi în locul președintelui Iohannis? Cum ai debloca această situație?