Confidenţialitate

România, implicată într-un scandal istoric de spionaj, cu CIA, Germania și Elveția

CIA și Serviciul german de Informaţii au spionat mai multe țări, inclusive România, printr-o companie de telecomunicații din Elveția

Este vorba de o companie care cripta pe parcursul anilor mesaje secrete ale statelor respective.

În peste jumătate de secol, guverne din întreaga lume au avut încredere într-o singură companie pentru a menţine secrete comunicaţiile agenţilor de spionaj, militarilor şi diplomaţilor.

Compania din Elveția a primit iniţial un contract de construire a unor aparate pentru decodificarea mesajelor, destinate armatei americane, în al II-lea Război Mondial.

În următorii ani, a devenit un constructor dominant de aparate pentru transmiterea de mesaje criptate.

Printre clienţi se numără Iranul, regimuri militare din America Latină, India, Pakistan şi chiar Vaticanul, potrivit unui documentar relizat de Washington Post.

Totuși, nicio țară nu știa că firma din Elveția era deţinută în secret de CIA, printr-un parteneriat ultrasecret cu serviciile de informaţii vest-germane.

Cele două agenţii de spionaj ar fi modificat sistemele companiei astfel încât să acceseze rapid codurile ţărilor care trimit mesaje criptate.

Guvernul Elveţiei a anunţat o investigaţie în acest caz.

CIA a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Potrivit documentelor, peste 120 de ţări au utilizat echipamente de criptare produse de companie, începând din anii 1950 până în anii 2000.