Confidenţialitate

România îl recunoaşte pe Juan Guaidó drept preşedinte interimar al Venezuelei

România se alătură statelor lumii care îl recunosc pe opozantul Juan Guaidó în calitatea de preşedinte interimar al Venezuelei.

“Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituţionale, a decis recunoaşterea domnului Juan Guaidó în calitatea de Preşedinte interimar al Venezuelei. Decizia Preşedintelui României a fost luată în urma analizării atente a situaţiei, inclusiv din punct de vedere politico-diplomatic şi juridic, şi în contextul în care majoritatea statelor membre UE şi o serie de aliaţi şi parteneri importanţi ai ţării noastre din spaţiul euro-atlantic au recunoscut legitimitatea Preşedintelui interimar Juan Guaidó”, transmite Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.

“În cursul dimineţii de vineri, 8 februarie a.c., la Administraţia Prezidenţială a fost primit Memorandumul MAE cu tema „Poziţia României cu privire la situaţia din Venezuela”, avizat de către Prim-ministrul României. Acest document, care prevedea, printre altele, propunerea de recunoaştere a Preşedintelui Adunării Naţionale, Juan Guaidó, drept Preşedinte interimar al Venezuelei, a fost aprobat imediat de către Preşedintele României”, adaugă Palatul Cotroceni.

Şeful statului consideră că, ţinând cont că România exercită preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, Bucureştiul trebuie să aibă reacţii rapide în dosarele de politică externă, bine fundamentate şi ferme, în acord cu priorităţile majore de politică externă pe care le-a urmărit consecvent pe termen lung.

Preşedinte al legislativului venezuelean, singura instituţie de la Caracas aflată sub controlul opoziţiei, Juan Guaido s-a autoproclamat, la 23 ianuarie, “preşedinte” interimar al ţării.

Anunţul a fost salutat de Statele Unite ale Americii şi de aliaţii acestora din America Latină şi alte ţări ale lumii.

19 state UE s-au raliat acestei poziţii.

În ciuda bogatelor rezerve de petrol, Venezuela se zbate într-o gravă criză economică şi umanitară.

Regimul falimentar al socialistului Nicolas Maduro, urmaş politic al defunctului Hugo Chavez, a forţat milioane de venezueleni să se refugieze în state vecine, din cauza lipsei alimentelor şi a produselor de primă necesitate.