Confidenţialitate

România grăbește aprovizionarea cu gaz din alte surse decât Gazprom. Vineri are loc o discuție pe tema urgentării lucrărilor la conductele de gaz azer | AUDIO

În contextul crizei energetice și a conflictului militar din Ucraina, România încercă să grăbească aprovizionarea cu gaze din alte surse decât Gazprom. Președintele Klaus Iohannis a discutat astăzi, la București, cu premierul Greciei, iar vineri premierul Nicolae Ciucă va vorbi cu omologul bulgar despre urgentarea lucrărilor la conductele prin care gazul din Azerbaidjan să ajungă mai repede în Europa.

La Palatul Cotroceni, președintle Klaus Iohannis și prim-ministrul Greciei Kyriakos Mitsotakis au decis să continue discuțiile în format trilateral, și cu Bulgaria pentru ca lucrările dintre România și Grecia la o extensie a gazoductul TAP, prin care ar urma să ajungă gaze din Azerbaidjan, să fie gata cel târziu până la finalul anului.

Otilia Nuțu, expert în Enegie la Expert Forum, explică de ce depinde finalizarea lucrărilor: „Infrastructura până în Grecia este gata, însă ca să avem și noi acces la gazul din coridorul sudic trebuie să se facă un interconector între Grecia și Bulgaria, care este destul de întârziat”.

Recent și comisarul european pentru Energie a fost în Azerbaijan în speranța că volumul de gaze prin gazoductul TAP către Europa va putea crește la 10 miliarde de metri cubi pe an de la 8 miliarde cât se transportă acum către sudul continentului.

România mai are la îndemână și gazoductul BRUA, unde lucrările sunt gata, dar prin care se transportă o cantitate mică de gaze.

„Trebuie în Bulgaria să fie întărită rețeaua. Trebuie construit și interconectorul între Grecia și Bulgaria. Prin BRUA, deocamdată, nu circulă mare lucru, tocmai din cauza limitărilor de infrastructură din Bulgaria. Noi în momentul acesta am folosit ca țevi de intrare – nu am mai folosit nimic din ce aveam din Ucraina (Medieșu Aurit și Isaccea) pentru că nu mai transportă deloc Gazpromul gaz pe acolo. Am importat din Ungaria și niște cantități destul de mici din Bulgaria. Deci acu,, dacă se întărește rețeaua în Bulgaria, am putea să accesăm și noi gazul azer”, a mai spus Otilia Nuțu.

Prin BRUA ar putea fi transportate și gaze din Marea Neagră, însă exploatarea lor depinde de legea offshore.

Ministrul Energiei a declarant recent că s-a ajuns la nivelul coaliţiei de guvernare la un consens privind forma legii, iar în curând actul nomativ ar putea ajunge pentru adoptare la Parlament.

Sursa foto: Unsplash / Ilse Driessen

Citește și: România nu este dependentă de importul de gaze din Rusia, arată o analiză a agenției France Press

Autor: Anca Grădinaru

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.