Confidenţialitate

România nu este dependentă de importul de gaze din Rusia, arată o analiză a agenției France Press

În Uniunea Europeană, media dependenței de hodrocarburile Federației este de 41% din consum.

Analiștii citați de France Press scriu că România, Slovacia și Bulgaria au o bună reziliență la politica Rusiei de export de gaze.

De asemenea, potrivit unei analize realizată de site-ul economic profit.ro, în primele 11 ale anului trecut, România a importat din Rusia, „combustibili și lubrifianți”, în valoare de 2,13 miliarde de euro, ceea ce reprezintă peste 75% din totalul importurilor.

Germania este pe jumătate dependentă de importurile de gaze din Rusia, iar Franța se ajută de combustibilii din Federație în procent de 22%.

Vă reamintim, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat, marți, încetarea proiectului Nord Stream 2, în contextul actualei crize cauzate de Rusia, care a decis să trimită trupe în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Liderul de la Berlin spune că proiectul a fost anulat.

Drept urmare, certificarea gazoductului nu poate merge mai departe ca urmare a acțiunilor Rusiei, a mai transmis Olaf Scholz, potrivit BBC.

Gazoductul Nord Stream 2 a fost finalizat în luna septembrie a anului trecut, însă nu era operațional.

Gazoductul Nord Stream 2 a fost construit pe o linie paralelă cu Nord Stream, un gazoduct ce funcționează din 2011. Cea de-a doua conductă putea să transporte suficient gaz rusesc pentru a alimenta 26 de milioane de locuințe din Europa, are o lungime de 1.200 de km și trece pe sub Marea Baltică.

În drumul său, ar fi trebuit să aducă gaz din St Petersburg în Germania. Nord Stream 2 a costat în jur de 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind plătită de Gazprom, iar cealaltă jumătate de un consorțiu de firme europene, printre care Shell și ENGIE.

Autor: Anca Grădinaru

Citește și: Lista completă a sancțiunilor impuse Rusiei. Cum încearcă marile puteri să slăbească susținerea lui Vladimir Putin de către oligarhi