Confidenţialitate

România Educată rămâne blocată. Dîncu a cerut prelungirea dezbaterilor pe noile legi pentru că „au nevoie de o serioasă revizie” | AUDIO

Proiectele Legilor Educației rămân blocate, la aproape 7 ani de la lansarea, de către președintele Klaus Iohannis, a programului România Educată. După ce ministra Ligia Deca a amânat de mai multe ori trimiterea celor 2 proiecte către Guvern, în vederea aprobării lor, acum, senatorul Vasile Dîncu anunță că i-a cerut liderului PSD prelungirea termenului de dezbatere. De ce ? Pentru că ele ar conține prea multe formulări “vagi”.

Fost ministru al Apărării, acum, senatorul Vasile Dâncu este unul dintre cei desemnați de PSD, membru al coaliției de guvernare, să se ocupe de reforma Educației.

El a declarat pentru site-ul EduPedu că citez: „Noile legi ale Educației au nevoie de o serioasă revizie și de consultări cu mediile educaționale. Am primit în ultimele zile sute de mesaje în legătură cu noile legi ale educației”, am încheiat citatul.

Mai mult, spune senatorul Dîncu, nu mai puțin de 200 de membri PSD de la Departamentul Educație vor analiza proiectele scrise mai întâi în mandatul lui Sorin Cîmpeanu, apoi rescrise de când Ligia Deca a preluat portofoliul Educației.

Raluca Pantazi, fondator EduPedu, spune că de fapt, proiectele Legilor Educației au ajuns instrument de negociere politică între PSD si PNL:

„Potrivit surselor noastre, această întârziere a calendarului cerut de președintele Klaus Iohannis are legătură de fapt cu tensiunile din coaliție, vizibile deja în public în ultimele zile, tensiuni provocate de negocierile privind componența guvernului după rotativa din luna mai între PSD și PNL.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurnalista Raluca Pantazi o critică și pe ministra Ligia Deca. Ea refuză să publice proiectele celor 2 legi:

„Vorbim, amintesc, de o lege pe care nu o cunoaștem, este pentru prima dată când ministrul Educației nu publică în dezbatere sau în transparență publică un proiect de legi ale educației.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europa FM a cerut puncte de vedere atât Ministerului Educației, dar și senatorului Vasile Dîncu, Guvernului și președintei Comisiei de Invățământ a Senatului, fosta ministră a Educației, Monica Anisie. Nimeni nu a răspuns.

Citește și: Corina Atanasiu, despre PNRAS: Contractele au fost semnate târziu și am pierdut o generație pe care să o sprijinim. Directorii de școli sunt îngropați în birocrație | VIDEO