Confidenţialitate

România, condamnată la CEDO pentru expulzarea a doi pakistanezi, acuzați că pregăteau atentate

România a fost condamnată la CEDO pentru expulzarea a doi pakistanezi, acuzați de SRI că pregăteau atentate teoriste.

Cei doi au fost declarați indezirabili și expulzați în urmă cu 8 ani, iar statul român trebuie să le plătească acum despăgubiri.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că celor doi pakistanezi le-au fost încălcate drepturile când au fost extrădați, deoarece limitările care le-au fost impuse nu au fost echilibrate.

Ramzan Muhammad a venit cu viză de student în România, în 2009, iar 3 ani mai târziu, a ajuns și soția lui.

Amândoi studiau economia la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

În decembrie 2012, pe baza unor informații clasificate primite de la SRI, parchetul a cerut Curții de Apel București să îi declare indezirabili pe cei doi, deoarece existau indicii că aceștia intenționau să se angajeze în activități ce pun în pericol siguranța națională.

În fața magistraților, studenții pakistanezi au spus că nu înțeleg de ce sunt acuzați, iar Curtea de Apel le-a comunicat că documentele sunt clasificate.

Ei au fost declarați indezirabili pe o perioadă de 15 ani și expulzați. SRI a explicat că pakistanezii expulzați susțineau un grup islamist afiliat ideologic grupării teroriste Al-Qaeda.

Statul român trebuie să le plătească 10 mii de euro despăgubiri celor 2 pakistanezi, la care se adaugă cheltuieli de judecată de peste 1300 de euro.

În mod excepțional, acest caz a fost analizat de Marea Cameră a Curții (formată din 17 judecători), la care ajung doar dosare retrimise de Camerele CEDO, atunci când există chestiuni interpretabile.